17 Temmuz 2009 Cuma

Trevanian / Shibumi





Gizem kelimesi insanı en başından alıp, sonuna doğru hızla sürükleyen bir kelime olur kitabın içinde. Takma adı Travenian olan yazarın Shibumi' si de tam anlamıyla böyle bir kitaptır okuyucusu için. Zeki, soğukkanlı, tam olarak hiçbir millete ve kültüre ait olmayan, olamayan, en sıradışı roman kahramanı Nicolai Hel, kim olduğunu yalnız yayımcısının bildiği gizlerle dolu yazar Trevanian'nın kitabının kahramanıdır. Sıradanlığın altındaki olağanüstülüğü konu alan kitap, bilgiden çok bir anlayıştır. Bir japon felsefesidir. İnanılmaz özelliklere sahip bir kahramanı ve soluksuz bırakacak hareketli anlatımları ile Shibumi, Trevanian'ın en başarılı kitabı olarak anılır. Romanda anlattığı müze soygunu ve bazı cinayet detayları hayata geçirilince Shibumi tekrar basılmış ve bazı bölümler kitaptan çıkarılmıştır.

Kitap, yazarının yarattığı Nicolai Hel'in yaşam öyküsünü anlatıyor. Anlatmak ile kalmıyor aslında Trevanian, yaşatıyor okuyucusuna kitabının her sahnesini.

Sıradışı biri olan Nicolai karakteri Rus bir annenin ve Alman bir babanın kanını taşıyan Japon terbiyesine göre eğitim gören ve beşik dili olarak 4 dil bilen biridir romanda. 25 yaşına geldiğinde ise 7 dili ana dili gibi konuşabilen Nicolai, kendisini Go oyununun felsefesine göre kontrol eder. Yanlızca şanslı insanların yaşayabildiği, mistisizim'e doğuştan sahip bir çocuk olan karakter Nicolai, bunaldığında ya da biraz dinlenmeye ihtiyacı olduğunda mistik yolculuğa çıkar ve birkaç dakika içinde tamamen arınmış, dinlenmiş olarak kendine gelir. Hintli rahiplerin yıllarca eğitim görerek ulaştıkları Nirvana'ya varma huzuruna o doğuştan sahiptir. Kötü olaylar sonucunda bu özelliğini yitirecek olan Nicolai' in aslına hükümetler ve örgütler adına adam öldüren kiralık bir katil olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kalırız Shibumi'de sayfaları çevirdikçe. Çıplak elle adam öldürme sanatını her kademesine kadar bilen Nicolai'ın yakınlık duygusu sayesinde havadaki titreşimlerden izlendiğini anlayan ve çevresindekileri hissedebildiği için bir tek kare resmi dahi çekilememiştir.

Kitaptaki gizem sadece romanın içinde kalmıyor aslında. Gizem, yazarının hayat öyküsünü araştırmaya başladığımızda da bizi bırakmıyor. Yaşadığı yerin sadece yayımcısı tarafından bilinen Trevanian'ın gizemi kendisi öldükten sonrada devam ediyor. Mezarının yerinin bilinmemesini vasiyet eden yazar, Shibumi'de çeşitli ırklara yapılan zekice göndermeler, japon kültürü, ikinci dünya savaşı, devletler arasındaki çıkar hesapları hakkında verdiği fikirler ile de kitabı daha da okunabilir kılıyor. Kurgu cambazı bir yazarın usta kaleminden bir kitap okumak isteyen herkes Shibumi'yi alıp, okuyabilir. İçinde Nicolai Hel ile birlikte bir yolculuğa çıkmaya hazırsanız aklınızın kemerlerini şimdiden bağlamaya başlayın.

1 yorum:

  1. Geçenlerde bitirdim okumayı. Fazla kitap okumam ama bu kitap gerçekten farklı. Dediğin gibi yazarının gizemi falan, insanı içine çekiyor. Bu yazıyı görünce yüzümde bir gülümseme oluştu hatta. :))

    YanıtlaSil